Αμβλυωπία

Αμβλυωπία ή “τεμπέλικο μάτι” είναι η μειωμένη όραση χωρίς να υπάρχουν οργανικά ή παθολογικά αίτια. Η αμβλυωπία δε θεραπεύεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή λέιζερ και προκαλείται στην παιδική ηλικία λόγω ενός από τα πιο κάτω:
– Στραβισμού
– Ανισομετρωπίας (μεγάλη διαφορά μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού μεταξύ των δύο ματιών)
– Μειωμένων οπτικών ερεθισμάτων (π.χ. λόγω ύπαρξης καταρράκτη σε παιδιά)

Μέχρι πρόσφατα η αμβλυωπία ήταν αναστρέψιμη μόνο μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Με την τεχνολογία NeuroVision, ακόμα και η όραση των ενηλίκων με αμβλυωπία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Μετά από κλινικές μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς η τεχνολογία αυτή έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και είναι διαθέσιμη σε άτομα ηλικίας από 9 έως και 65 ετών.

Η οφθαλμιατρική κλινική Dr Ioannides Laser Eye Clinic εφαρμόζει για πρώτη φορά την τεχνολογία NeuroVision στην Κύπρο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία

Μετά από μία λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση από τον Δρ. Ιωαννίδη και τους συνεργάτες του, τα δεδομένα του ασθενή εισάγονται στο λογισμικό του συστήματος NeuroVision, το οποίο δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εξάσκησης για τον ασθενή. Το πρόγραμμα αποτελείται από 30 – 40 συνεδρίες εξάσκησης που γίνονται στην άνεση του σπιτιού του ασθενή με τον δικό του υπολογιστή. Κάθε συνεδρία εξάσκησης διαρκεί περίπου 30 λεπτά και οι ασθενείς πρέπει να εκτελούν τις ασκήσεις 3 φορές την εβδομάδα. Η πρώτη συνεδρία εξάσκησης γίνεται στην κλινική υπό καθοδήγηση και επίβλεψη. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εξάσκησης, ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται την κλινική για διάφορες περιοδικές εξετάσεις, όπου εξετάζεται και παρακολουθείται η πρόοδος της όρασης και τα ενημερωμένα αποτελέσματα εισάγονται στο σύστημα.

H τεχνολογία
Η τεχνολογία NeuroVision εστιάζει στην βελτίωση της ευαισθησίας στην αντίθεση και στην επεξεργασία των εικόνων στον εγκέφαλο. Η θεραπεία βελτιώνει την όραση εφαρμόζοντας εξατομικευμένη για κάθε ασθενή οπτική διέγερση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και διευκολύνοντας τις νευρικές συνδέσεις που είναι υπεύθυνες για την όραση.
Η ενεργός διέγερση αυξάνει την ευαισθησία ειδικών νευρώνων στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό και μέσω μίας σειράς ελεγχόμενων οπτικών ασκήσεων οδηγεί σε αυξημένη Ευαισθησία στην Αντίθεση και βελτιωμένη Οπτική Οξύτητα. Οι αμβλυωπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν βελτιωμένη διόφθαλμη λειτουργία. Η βελτίωση έχει μεγάλη διάρκεια χωρίς να απαιτείται η χρήση επιπρόσθετης εξάσκησης.

Η τεχνολογία NeuroVision έχει λάβει σήμανση CE-Mark.

Διαβάστε περισσότερα για την Αμβλυωπία